top of page
DSC05682.JPG

De Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een herdershond die afkomstig is uit de Verenigde Staten. De oorsprong van de Aussie ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten die werden gebruikt voor het drijven van de Spaanse Merino schapen, die eerst naar Australië en later naar de Verenigde Staten werden geëxporteerd, vaak vergezeld door de honden die de kudde begeleiden. De naam “Australian Shepherd” houdt dus verband met de honden die in Australië de Merino schapen dreven. In Amerika werd de Aussie onder andere ingezet als veelzijdige helper op de ranch en voor spectaculaire optredens tijdens western shows vergaarden ze in korte tijd grote bekendheid. De opvatting dat dit ras, net als de Australische veedrijvershond, is ontstaan uit een kruising met een dingo is, is fout.

 

De geschiedenis van het registreren van Australian Shepherds is niet alledaags. De door de “officiële” kynologie erkende “officiële” registratie is niet het enige fokboek dat er binnen de Australian Shepherd gebruikt wordt. Het is een relatief jong ras, ook al werden de honden al enige eeuwen gebruikt en gefokt in Amerika. Een eerste fokboek werd voor de Australian Shepherd pas rond 1970 opgestart. In 1971 werd de officiële registratie van de honden door de in 1957 in Arizona gestichte Australian Shepherd Club of America (ASCA) overgenomen. De rasstandaard van de ASCA werd in 1977 van kracht.

Sinds de jaren 1990 voert de American Kennel Club (AKC) ook een fokboek voor Australian Shepherds en heeft een eigen rasstandaard ontwikkeld, die sinds 1993 van kracht is. 

Uiterlijk

De Australian Shepherd is een middelgrote hond. Het is een alerte, levendige verschijning die soepel beweegt en wendbaar is. De vacht bestaat uit een dikke ondervacht met daarboven halflang steil of licht golvend haar. De Australian Shepherd is iets langer in lichaam dan dat hij hoog is. Bij de Australian Shepherd komt de natuurlijke kortstaart voor. Een hond met een zogenoemde natural bobtail heeft een staart die korter is dan de volledige staart die tot aan de hak reikt. De vachtkleuren van de Aussie variëren van blue-merle, red-merle tot eenkleurig zwart of leverkleurig. Variaties zijn er met koperkleurige- en/of witte aftekeningen. Het middelgrote oog is amandelvormig. De oogkleur varieert van blauw tot bruin en amberkleurig, een combinatie van deze kleuren is mogelijk door vlekjes en marmering. De schofthoogte van een teef is 45 tot 52 cm en die van een reu 52 tot 58 cm, het gewicht varieert van 15 tot 30 kg.

Gezondheid

Over het algemeen is de Aussie een gezonde hond. De Australian Shepherd kan makkelijk een hoge leeftijd bereiken. Binnen het ras komen een aantal aandoeningen voor, zoals HD, ED, oogproblemen, MDR1 en epilepsie. De fokdieren worden verplicht HD en ED geröntgend en getest op alle binnen het ras voorkomende oogafwijkingen en de meest voorkomende DNA testen als HSF4, MDR1, DM, PRA, CEA

Met betrekking tot epilepsie bestaat er helaas nog geen test.

Lees meer op deze website over Gezondheid.

Energie

De Australian Shepherd is gebouwd om de hele dag te kunnen bewegen. Hij is atletisch, actief en beschikt over een flinke portie werklust en uithoudingsvermogen. Logisch want de hond moest de hele dag mee met de rancher.  Een Aussie heeft dan ook beslist een uitlaatklep nodig om zijn energie kwijt te kunnen! Hierdoor is hij uitermate geschikt voor mensen die van lange wandelingen houden maar ook om mee te gaan naast het paard of aan de fiets.

De Australian Shepherd is intuïtief en is gefokt om zelfstandig beslissingen te nemen wanneer de baas daartoe niet in staat is. Hij is zeer intelligent, oplettend en gemakkelijk te trainen. Maar deze eigenschappen kunnen ook een nadeel zijn! Een Aussie is alert, ziet alles en kan in bepaalde situaties zeer reactief zijn. Dit kan bij een zelfstandige Australian Shepherd ook leiden tot eigenzinnig gedrag waarbij hij zijn baas niet nodig heeft.

Sport en spel

Australian Shepherds blinken uit in veelzijdigheid. Dat houdt in dat je met jouw Australian Shepherd vele takken van hondensport kunt beoefenen.

Het drijven van vee is waar de Australian Shepherd bij uitstek voor gefokt is. Maar de Australian Shepherd valt ook op in tal van andere hondensporten zoals:

  • Agility

  • Dogdance

  • Dogfrisbee

  • FCI Obidience

  • Flyball

  • Hoopers

  • Horse and dog trail

  • Mantrailing

  • Treibball

  • Speuren

273875885_431923608723730_1390253075750912580_n.jpg
84750253_2716035975153778_4643019157766406144_n.jpg
274163534_1455223241651840_5299378585280491907_n.jpg

Kleuren

bottom of page